To Adjust

a monument for Pope Adrianus the sixth

Description

Image

Image

Image

Image

Monument voor Paus Adrianus de 6de, Paus Dam te Utrecht. Brons en Hout

Hier onder een deel van een artikel over hedendaagse figuratieve  monumenten geschreven door Sandra Smets voor de site Publiek gemaakt.

 

De last van de sokkel werd ook tot thema genomen in een ander klassiek standbeeld uit 2015: dat van Paus Adrianus VI in Utrecht, door beeldhouwer Anno Dijkstra. Het gepatineerd bronzen beeld kwam er ter viering van het 75-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dijkstra, die kritisch nadenkt over beeldcultuur en geschiedenis, verbeeldde de paus op een statige sokkel, als “belichaming van soberheid, dapperheid, rechtvaardigheid en transformatie”, aldus het persbericht. Maar dat alles zette hij wel op vier hardhouten wiggen die iets weg hebben van spreekwoordelijke aanhalingstekens, alsof het beeld zweeft en zo weer kan worden verplaatst. Alsof het herdenken van de paus niet vanzelfsprekend is – wat het ook niet is. Dijkstra zag bovendien de paus als iemand die streed met fundamentele krachten, en daarom is deze sokkel ook het symbool daarvan: een stevig fundament – al wordt dat door de wiggen toch weer in twijfel getrokken. 

En in een ander monument dat Dijkstra ontwierp voor het Belgische Poperinge, voor soldaten die in de Eerste Wereldoorlog zijn geëxecuteerd, gaat een standbeeld zelfs letterlijk om, en wordt het iconoclastisch en wel op zijn zij gelegd (als het doorgaat).

 

Volledige artikel:

http://publiekgemaakt.nl/haags-thorbeckemonument-toont-trend-in-hedendaagse-monumenten/